به گزارش راهبرد معاصر؛ ، حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه کشورمان شب گذشته در دیدار با آیتالله اعرافی مدیر حوزههای علمیه کشور ضمن تقدیر از رویکردهای بین المللی حوزه های علمیه و جامعه المصطفی اظهار داشت: کارهایی که جمهوری اسلامی ایران در حوزه گفتمان اسلام در عرصه بینالملل رقم زده، باقیات الصالحات و سرمایه بسیار ارزشمندی برای سرزمین ایران است.
وزیر امور خارجه کشورمان بر اهمیت راه اندازی کارگروه مشترک حوزه و وزارت خارجه برای فعال سازی بایسته ظرفیت ها در عرصه دیپلماسی علمی، عمومی و فرهنگی تأکید کرد و افزود: با توجه به استقبال کشورهای جهان از نگرش دینی حوزه قم در ورود به عرصه مختلف دانشی، نیاز است تا مراکز بینالمللی کشور از جمله جامعه المصطفی به موازات رشتههای مرتبط با معارف اسلامی و علوم دینی، به حوزه فنی و مهندسی از جمله پزشکی اسلامی نیز ورود کند.
وی با تأکید بر این که برای ایرانیان خارج از کشور باید ساز و کارهای پایدار و ماندگاری ترسیم شود، تصریح کرد: عرق ملی و تأکید بر بعد هویت ایرانی از شاخصههای ارزشمند تمام ایرانیان خارج از کشور است؛ این عزیزان تأکید وافری بر صیانت از ارتباط هویتی خود با ایران و ایرانی دارند و این مهمترین و ارزشمندترین ویژگی فرهنگ ایرانی است که در جای جای جهان نمود یافته است.
امیرعبداللهیان در بخش پایانی سخنان خود ضمن تأکید بر تشکیل کارگروه مشترک حوزه و وزارت خارجه در پیشبرد طرح ها و برنامه های مشترک، خاطرنشان کرد: در این کارگروه باید برنامههای منسجم و مشترکی ناظر به ظرفیتهای متقابل ترسیم و یادداشت تفاهمی را مبتنی بر اولویتها و چارجوبهای دیپلماسی دینی و حوزوی تنظیم و سند جامعی برای پیشبرد رسالتها تدوین گردد.
تدوین منشور رسالت های حوزه و روحانیت در عرصه بین الملل
آیت الله اعرافی نیز در دیدار حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه کشورمان گزارشی از تدوین منشور رسالت های حوزه و روحانیت در عرصه بین الملل ارائه کرد و گفت: دیپلماسی از نوع جدید گفتمانی مبتنی بر چهار ضلع انقلاب اسلامی، ایران، اسلام و تشیع از مهمترین شاخصه های این منشور است که حوزه همراه با دستگاههای نظام اسلامی و به صورت مستقل کار میکند.
وی حضور در 15 شبکه آموزش و پرورش، دانشگاه، رسانه و... را روح منشور رسالتی حوزه عنوان کرد و بر اهمیت بازتولید روحانیت شیعه با مفهوم متناسب با دنیای جدید تصریح کرد و افزود: روحانیت شیعه امروز در حدود 100 کشور جهان به عنوان نماد تفکر تشیع شناخته شده از جایگاه اجتماعی ارزشمندی برخوردار است؛ روحانیت آشنا به مسائل جدید بین المللی در اکثر کشورهای جهان ریشه دوانده است.
آیتالله اعرافی ضمن اشاره به فعالیت های ارزشمند جامعةالمصطفی در عرصه بین الملل، ارائه مباحث دینی و فقهی مبتنی بر نگرش مذاهب مختلف اسلامی با رویکرد تقریب اسلامی را از شاخصه های جامعةالمصطفی در عرصه بین الملل دانست و با بیان این که این تجربه ارزشمند را در هیچ جای جهان اسلام نمیتوان یافت، اظهار کرد: توجه به حوزه علوم انسانی در شعاع حرکت علوم اسلامی و پایه ریزی و تقویت بنیه علوم انسانی جدید با نگاه اسلامی از رویکردهایی است که مورد توجه حوزههای علمیه قرار دارد.
مدیر حوزه های علمیه کشور توجه به علوم و فناوریها نوین با منطق و فلسفه اسلامی و اشراب ارزش و اخلاق اسلامی در علوم پایه را بسیار مهم ارزیابی کرد و گفت: راهاندازی کلان پروژه هوش مصنوعی و اجتهاد با حضور 100 نفر از اساتید و پژوهشگران برتر دانشگاه های کشور در عرصه هوش مصنوعی از دیگر رویکردهایی است که مورد توجه حوزه های علمیه قرار گرفته است.
وی بر لزوم توجه به مراودات اقتصادی با گفتمان اصلاحی تصریح و با بیان این که نیاز است تا بخش کوچکی از مروادات بین المللی در حوزه اقتصاد و تجارت را به سمت سبد کشورهای همسو سوق دهیم، اظهار کرد: بحث گردشگری از دیگر موضوعاتی است که حوزههای علمیه می تواند در این عرصه نقش آفرینی کند؛ حوزه علمیه آمادگی دارد تا در راستای تقویت بعد دیپلماسی فرهنگی کشور در 100 کشور جهان هسته هایی را برای ارتباط با وزارت گردشگری فعال نماید.
آیت الله اعرافی به کمیت وصف ناپذیر حوزه های علمیه به ویژه جامعةالمصطفی در حوزه زبان فارسی اشاره کرد و ابراز داشت: برای ارتقاء و اثربخشی فعالیت های عرصه آموزش زبان فارسی باید تجربه های زبان آموزی حوزه و دانشگاه را در یک جهت مشخص و هدفمند ترسیم کرد.
مدیر حوزه های علمیه کشور به ظرفیت ارزشمند ایرانیان خارج از کشور و ارتباط حوزه های علمیه با مجموعه های دینی و علمی جهان اشاره و خاطرنشان کرد: نیاز است تا مجموعه های بین المللی کشور اعم از سفارتخانهها، رایزنان فرهنگی و نهادهای فرهنگی و دینی توجه جدی به ظرفیت ایرانیان خارج از کشور داشته باشند.
وی دانش آموختگان غیر ایرانی حوزه و دانشگاه را از برجستهترین ظرفیتها بین المللی کشور دانست و با بیان این که فعال سازی پویای این ظرفیت نیازمند همیاری و همکاری همگانی مجموعههای بین المللی نظام اسلامی است، تصریح کرد: نفوذ قلبی گفتمان انقلاب اسلامی در جای جای جهان بی نظیر است.
آیتالله اعرافی به تمایزات حوزههای علمیه و الازهر اشاره و ارائه رشته های متنوع دانشگاهی، ورود به بعد تربیتی کودکان، تمرکز در فتوا و حضور جمعیت بالا از دانش پژوهان را از نقاط متمایز الازهر دانست و ابراز داشت: تنوع رشته در درون علوم انسانی، میزبانی از پیروان مذاهب مختلف اسلامی، بسط و توسعه مرزهای علوم اسلامی و اشراب آن در علوم انسانی و قلمروهای متنوع دانشی و نیز تمرکز و تاکید بر تعامل میان تمام پیروان ادیان اسلامی از شاخص ترین ویژگی های بارز حوزههای علمیه است./